Разлика између плочастог измењивача топлоте и измењивача топлоте са шкољком и цевима

- 2021-11-15-

Разлика измеђуплоча топлотеи љускасто-цевни измењивач топлоте
Плочасти измењивач топлоте има добар ефекат размене топлоте, а плоче се могу уклонити ради лакшег чишћења. Код измјењивача топлоте са шкољком и цијеви, цијеви за размјену топлоте се не могу раздвојити, што ће донијети неке неугодности за чишћење.Плочасти измењивачи топлотеимају ограничења у погледу услова преноса топлоте. Погодни су само за пренос топлоте унутар 150 степени Целзијуса, док љускасто-цевни измењивачи топлоте немају ограничења на температуру у условима преноса топлоте. , Без обзира на степен топлоте, може се користити љускасто-цевни измењивач топлоте. Из перспективе цене,плоча топлотеима нижу цену од измењивача топлоте са шкољком и цевима.
1. Висок коефицијент преноса топлоте: Пошто су различите валовите плоче окренуте наопако да формирају компликован канал протока, течност тече у ротирајућем тродимензионалном току у каналу за проток између валовитих плоча, што може бити на ниском Рејнолдсовом броју ( генерално Ре=50~200) Генерише се турбулентно струјање, тако да је коефицијент преноса топлоте висок, за који се генерално сматра да је 3 до 5 пута већи од типа шкољке и цеви.
2. Логаритамска просечна температурна разлика је велика: крајња температурна разлика је мала. У измењивачу топлоте са омотачем и цеви, два флуида теку на страни цеви и на страни омотача, а проток је углавном попречни. Коефицијент корекције логаритамске средње температурне разлике је мали, док је плочасти измењивач топлоте Размењивачи топлоте углавном истовремени или противструјни, а коефицијент корекције је обично око 0,95. Поред тога, ток хладног и топлог флуида у плочастом измењивачу топлоте је паралелан са површином размене топлоте без обилазног тока, тако да плочаста размена топлоте Температурна разлика на крају измењивача топлоте је мала, а пренос топлоте на воду може бити мањи од 1а„ƒ, док је измењивач топлоте са шкољком и цевима генерално 5а„ƒ.
3. Мали отисак и компактна структура: Површина размене топлоте по јединици запремине је 2 до 5 пута већа од оне са шкољком и цевима. За разлику од типа шкољке и цеви, нема потребе да резервишете место за одржавање снопа цеви, тако да се може постићи иста размена топлоте. Подручје наплоча топлотеје око 1/5~1/8 од измењивача топлоте са шкољком и цевима.
4. Лако је променити површину размене топлоте или комбинацију процеса: плочасти измењивач топлоте може постићи сврху повећања или смањења површине размене топлоте додавањем или смањењем неколико плоча; Променом распореда плоча или заменом неколико плоча може се постићи циљ. Потребна комбинација процеса је прилагођена новим условима размене топлоте, а површину преноса топлоте кућишта и цеви измењивача топлоте је готово немогуће повећати.
5. Мала тежина: дебљина плочеплоча топлотеје само 0,4 ~ 0,8 мм, док је дебљина цеви за размену топлоте љускасто-цевног измењивача топлоте 2,0 ~ 2,5 мм. Оклоп од љуске и цеви је бољи одплоча топлоте. Оквир је много тежи, углавном само око 1/5 тежине шкољке и цеви.
6. Ниска цена: Коришћењем истог материјала, под истом површином размене топлоте, цена плочастог измењивача топлоте је око 40% ~ 60% нижа од цене типа шкољке и цеви.
7. Погодна производња: Плоча за пренос топлотеплоча топлотеобрађује се штанцовањем, који има висок степен стандардизације и може се масовно производити. Измјењивач топлоте са шкољком и цијеви се углавном израђује ручно.
8. Лако се чисти: Тхеплоча топлотеможе олабавити сноп плоча и уклонити плоче ради механичког чишћења све док су компресиони завртњи олабављени. Ово је веома згодно за процес размене топлоте који захтева често чишћење опреме.
9. Мали губитак топлоте: само је љуска плоча плоче за пренос топлоте изложена атмосфери, тако да се губитак топлоте може занемарити и нису потребне мере за очување топлоте. Измењивач топлоте са шкољком и цевима има велики губитак топлоте и захтева слој топлотне изолације.
10. Мањи капацитет је 10%-20% измењивача топлоте са шкољком и цевима.
11. Губитак притиска по јединици дужине је велики. Пошто је размак између површина за пренос топлоте мали и површина за пренос топлоте има неравнину, губитак притиска је већи него код традиционалних глатких цеви.
12. Није лако скалирати: због пуне турбуленције унутра, није лако скалирати, а коефицијент скале је само 1/3 ~ 1/10 измјењивача топлоте са шкољком и цијеви.
13. Радни притисак не би требало да буде превисок, а температура медија не би требало да буде превисока. Може да цури. Тхеплоча топлотеје запечаћен заптивкама. Радни притисак не би требало да прелази 2,5 МПа. Температура медијума треба да буде испод 250°ƒ, иначе може да процури.
14. Лако се блокира. Пошто је пролаз између плоча веома узак, углавном само 2 ~ 5 мм, када медијум за размену топлоте садржи веће честице или влакнасте супстанце, лако је блокирати пролаз између плоча.
плоча топлоте